23 Mart 2012 Cuma

Tüp Bebek ile Tedavi Aşamaları

Tüp Bebek Tedavisi çok aşamalı bir tedavi olmakla beraber, her kişi için farklı bir hazırlık aşaması gerektirir. Bazi çiftlerde erkek faktörlü infertilite mevcutken, bazi çiftlerde infertilite sebebi kadın faktörü olabilir. Bunun yanında açıklanamayan infertilite grubu, yani, yapılan testlerde eşlerin ikisindede bir soruna rastlanamamasına rağmen doğal yollardan gebelik elde edemeyen önemli sayıda bir nüfus da mevcuttur. Bazı durumlarda, infertilite hem erkek hem de kadın faktörlü olabilmektedir.

Bir yılı aşkın bir süre korunmaksızın eğer gebelik elde edilemiyorsa, veya gebelikler düşüklerle sonuçlanıyorsa, o zaman çiftlerin infertilite olasılığını göz önünde bulundurmaları ve gerekli tetkikleri yaptırmaları gerekmektedir. Hernekadar da her çiftin sorunu farklılık gösterebilse de, tüp bebek aşamalarına genel olarak bir bakış açısı sağlayan belli başlı kategorilere göz atabiliriz:

1- İnfertilite testleri ve infertilite sebeplerinin araştırılması: Bir yılı aşkın bir süredir korunmaksızın hamilelik elde edemeyen çiftler, ilk etapta infertilite sebeplerinin araştırılması yoluna başvurmalıdır. İnfertilite Araştırması bölümümüzden konu ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

2- Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi ile iletişim Kurma: Bu aşamada, merkezimize başvurup testlerinizin değerlendirmesi için uzmanlarımızın görüşlerini alabilirsiniz. Uzmanlarımız mevcut test sonuçlarınızı değerlendirdikten sonra, gerekli gördükleri ek tetkikleri isteyerek sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyerek, size özel tedavi protokolünü hazırlayacaklardır.

3- İlaç Kullanımı ve Ön Hazırlık: Bir önceki aşamada size özel hazırlanan tedavi protokolü doğrultusunda ilaç kullanımı ve ilaç kullanımı esnasında gerekli kontroller olacaktır. Hastalarımızın birçoğu yurt dışından geldikleri ve tüm hastalarımızın uzunca bir müddet Kıbrısta kalmalarının mümkün olmadığı için, tedavi protokollerimizi hazırlarken, hastalarımızın bulundukları şehirden kendi jinekologları veya bizim önereceğimiz jinekologlarla ön hazırlık aşamasını gerçekleştirmelerini sağlayabiliyoruz. Bu aşamada, ilaç kullanımı esnasında belirli aralıklarla bir veya iki kez doktor kontrolü ile ilaçlara verilen tepki ölçülür ve gerekli görülürse ilaç dozajında yeniden bir ayarlama yapılır. Bu süre iki hafta ile üç hafta arasında bir süre alır. Bunun ardından merkezimize gelinir. Merkezimizde geçirilecek süre, tedavinizin şekline göre 3 ile 9 gün arasında olabilmektedir. Tüm tedaviyi merkezimizde görmek isteyen hastalarımız, adetlerinin 1. gününde merkezimize gelerek ön hazırlık aşamaları da dahil toplam 20 gün kalarak tedavilerini merkezimizde başlatarak merkezimizde sonlandırabilirler.

4- Yumurta Toplama ve Embriyo Oluşumu: Ön hazırlık aşamasının ardından, eğer çiftler kendi yumurta ve spermleri ile tedavi olacaklarsa, bayandan yumurta toplama işlemi gerçekleşir. Yumurta toplama işlemi genel anestezi altında 10-15 dakika süren bir uygulama ile gerçekleşir. Kullanılan anestezi maddesi hafif ve etkisi çok kısa süren bir maddedir. Yumurta toplama gününde erkekten sperm örneği alınır ve elde edilen yumurta ve spermler laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon (ICSI) metodu ile döllenerek inkübatörde 3 yada 5 gün büyütülerek transfere hazır hale getirilir.

5- Embriyo Transferi: İnkubatörde büyütülerek rahim içerisine transfer için hazır hale gelen embriyolardan en yüksek kalitede ve en iyi gelişim gösterenler rahim içerisine ince bir kateter yardımı ile transfer edilir. Embriyo transfer işlemi acısız ve ağrısız bir işlem olduğu için anestezi kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Embriyo transferinin ardından bayanın uyması gereken belli başlı kurallar vardır. Bu kurallar size bir dosya halinde yazılı olarak verilir.

6- Gebelik Testi: Embriyo transfer işleminden toplam 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebelik sonucuna bakılır. B-hCG testi sonucu çıkan rakama göre gebelik olup olmadığı anlaşılır. Pozitif testinizi aldıktan sonra, tek yapmanız gereken bizi arayarak bu sevinci bizimle paylaşmanız olur :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder